torstai 12. joulukuuta 2013

Luukku 12/24: Joulu on perinteiden juhla

Joulu on meille suomalaisille tärkeä juhla, vuoden tärkein juhla. Tästä kertoo varmaan omaa kieltään jo sekin, että jouluun liittyy lukuisia jo monivuotisia ja vanhoja perinteitä.

Joulua jaksetaan ainakin meidän perheessä viettää vuosi toisensa jälkeen lähes samoin tavoin. Vaikka joulutunnelma on perheessämme latistunut äitini ja veljeni menehtymisten vuoksi, niin joulun viettoperinteet eivät ole poistuneet.

Joka vuosi tulee aina uusi joulu, mutta uudesta joulusta huolimatta joulua vietetään vanhalla ja perinteisellä konseptilla.

Joulun perinteet ovat kaiketi niin rakkaita ja hyvväksi havaittuja, ettei joulun viettotapoja pahemmin uudisteta. Toisaalta, joulu on kai senkin vuoksi just niin rakas juhla ainakin minulle, että tietyt perineet ovat varsin mielekkäitä. Joulua odottaa jo jouluperinteiden vuoksi.

Ennen jouluaattoa joulua ruvetaan odottelemaan joulukalentereiden luukkuja avaamalla. Yksi perinteisin joulukalenteri on nykyään Veikkauksen arpakalenteri. Myös TV:stä tuleva Tonttu Toljanteri on muodostunut klassikkojoulukalenteriksi.

Ennen joulua myös tietenkin järjestellään joulua, lahjat ostamalla, paikat puunaamalla ja ruoat duunaamalla. Ja just ennen joulua, vaikka aatonaattona pistetään pirtti juhlakuntoon. Kannetaan sisälle joulukuusi ja koristellaan se sekä koristellaan muutkin sisätilat.

Jouluun ja joulun odotukseen liittyy varmasti muitakin perinteitä. Ja se itse jouluaatto ja sen ohjelma vasta klassikko onkin.

Viimeistään jouluaattoaamuna kahdeksalta ylös, kun ei malta nukkua pitempään. Hieraisee unihiekat silmistään pois ja astelee alakertaan. Istahtaa keittiön tuolille ja haiken mielin rupeaa luultavammin muistelemaan mennyttä aikaa. Kunpa äitini ja veljeni olisivat myös kanssamme vielä joulua viettämässä.

Sitten alkaa katselemaan luultavammin perinteisintä joulun tv-ohjelmaa eli Joulupukin kuumalinjaa. Siinä se aattoaamu vierähtää siihen asti kunnes kello kahdeltatoista on aika Suomen Turussa julistaa joulurauha.

Joulurauhan julistamisen yhteydessä meidän perheessä on sellainenkin perinne, että siskoni tulee perheensä kanssa joulupuurolle meille. Näin on tapahtunut vielä senkin jälkeen, vaikka äitini ei ole ollut enää pariin vuoteen joulupuuroa keittämässä. Minä olen äidin sijasta ollut puurokauhassa kiinni.

Ja kun on puurot syöty, niin käydään haudoilla sytyttämässä kynttilät jo edesmenneiden lähimmäistemme haudoille. Sitten saunotaan ja noin kuuden aikaan illalla pistetään joulupöytä koreaksi ja herkutellaan eri jouluruoilla.

Aattoillan ohjelmiin puolestaan kuuluvat ainakin joululahjapakettien avaamiset. Loppuillasta olemme tavanneet isäni kanssa käydä vielä myös siskoni perheen luona Katinalassa katselemassa mitä lahjoja Joulupukki on siskoni tenaville tuonut ja ihailemassa sitä riemua, joka siinä pirtissä vallitsee Joulupukin vieraiun jälkeen. Lasten riemu jouluna sulattaa ja herkistää varmasti mielen kuin mielen.


Joulu on monien perinteiden aikaa. Ja tällaiset jouluperinteet ovat aika rakkaita. Joulu onkin myös perinteiden vuoksi tärkeä juhla.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti