sunnuntai 1. joulukuuta 2013

Luukku 2/24: Tämä laulu oli viime vuoden soitetuin joululaulu

Tiesitkö, että vuoden 2012 soitetuin joululaulu oli Vesa-Matti Loirin Sydämeeni joulun teen? Laulunhan on sanoittanut Vexi Salmi ja säveltänyt Kassu Halonen. 

Salmi sanoitti Sydämeeni joulun teen- laulun vuonna 1988. Laulu syntyi pakon sanelemana.  

- Teimme Vesa-Matti Loirin kanssa joululevyä, jolta puuttui yksi kappale. Kirjoitin tekstin muutamassa tunnissa ja vein sen levy-yhtiön viereiseen huoneeseen Kassu Haloselle sävellettäväksi, Salmi itse muisteli viime vuoden jouluna Iltasanomissa. 

Sydämeeni joulun teen -laulussa kaivataan ikuisuutta. "On jouluyö, sen hiljaisuutta yksin kuuntelen, ja sanaton on sydämeni kieli. Vain tähdet öistä avaruutta pukee loistaen, ja ikuisuutta kaipaa avoin mieli".

- Ikuisuus on myös rauhaa ja hyvää oloa. Nykyihmiseltä puuttuu hiljaisuuden tavoittelu. Ihminen ei osaa olla itsensä kanssa. Pitää olla aina hälinää ja melua. Jos ihminen laitetaan hiljaiseen paikkaan, se menee sekaisin. Jokaisen, joka yrittää elämässä pärjätä, pitäisi tulla toimeen itsensä kanssa ja kuulla omia tuntemuksiaan. Pitäisi tavoittaa hiljainen tila ja hurmaava, rauhallinen hyvä olo, Salmi pohdiskeli samaisessa Iltasanomassa. 


Tässä vuoden 2012 soitetuimpien joululaulujen TOP 10:

1. Sydämeeni joulun teen- Vesa-Matti Loiri
2. Hei Mummo- Suvi Teräsniska
3. Varpunen jouluaamuna- Vesa-Matti Loiri
4. Joulumaa- Katri Helena
5. Avaruus- Samuli Edelmann
6. Toive- Paula Koivuniemi
7. Tulkoon joulu- Taikakuu& Cantare-kuoro
8. Miljoona toivomusta- Antti Ketonen
9. Lumienkeleitä- Juulia
10. Joulun tarina- Kari Tapio

Joululaulujen ja joulunäytelmien juuret ovat muuten katoliset. Niiden tarkoituksena oli tehdä kristillinen joulunvietto kansalle läheiseksi ja kiehtovaksi. Tämän ajan jäänteitä ovat muun muassa Tiernapojat, jotka jo 1600-luvulta alkaen ovat kiertäneet esittämässä näytelmää.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti