sunnuntai 15. joulukuuta 2013

Luukku 16/24: Joulukaduilla voit haistella joulun tunnelmaa

Joulu on jo ovella. Jouluaattoon on enää vaivaiset kahdeksan yötä ja tonttu jos toinenkin on jo nähty kurkistelemassa ikkunoiden takana. Oikeastaanhan joulun tunnelmaan voi alkaa virittäytymään jo hyvissä ajoin ennen jouluaattoa.

Ja vaikka et siihen pahuksen joulun viettoon koittaisi virittäytyäkään hyvissä ajoin ennen joulua, niin tuskin sinultakaan on silti jäänyt huomaamatta, että se on joulu kohta. Joulua rummutetaan niin paljon etukäteen, että sokea-Reettakin tietää jo marraskuussa, koska meillä on joulu.

Joulu on kohta. Joulu on pian. Jouluun on enää näin monta yötä! Joulua mainostetaan ja rummutetaan selkeästi enemmän kuin mitään muuta juhlapyhää. Edes jääkiekon MM-kisoja tai jääkiekon Liigan sarjakauden alkua ei mainosteta ja odoteta niin paljoa kuin joulua.

Kylläpä sitä joulua sitten rummutetaankin. Hössötetään, töpsötetään ja stressataan. On joulukalenterit, joululahjaostoshelvetit, siivoukset ja puunaukset...

Ja sitten on myös jouluun liittyvät ja jo perinteisiksi muodostuneet lukuisat joulunalustapahtumat. On pikkujouluja, työpaikoilla ja ravintoloissa tarjotaan jouluaterioita, kouluissa ja päiväkodeissa järjestetään joulujuhlia, kirkoissa laulellaan kauniimpia joululauluja ja näiden lisäksi on myös monia erilaisia joulukonsertteja. Siinä sitä tukku klassisia joulunalustapahtumia. Huh, puh ja väsymys.

Toisaalta, ovat nämä joulunalustapahtumat myös ihan kivojakin tapahtumia. Tällaisiin lukeutuvat myös kaupunkien joulukadut ja joulutorit. Ja niistä haluan kertoa muutaman sanan seuraavaksi.

Joulukadut ja joulutorit. Nämähän kuuluvat joulun aikaan olennaisesti. Monissa Suomen kaupungeissa on katuja, jotka on varta vasten jouluteemoin koristeltuja ja valaistettuja ja tällaisten katujen varsilla on monasti myös lukuisia pienikokoisia myyntikojuja. Tällaiset kadut ovat joulukatuja ja ne kuuluvat olennaisesti kaupunkien jouluihin.

Joulukatujen lisäksi joissakin kaupungeissa, kuten Tampereella on myös joulutoreja. Tampereen joulutori sijaitsee Tampereen keskustorilla ja se on ihan näkemisen arvoinen paikka. Torin kokoisella alueella sijaitsee lukuisia pikkuisia punavärisiä ja puisia myyntikojuja ja joululaulut raikaavat. Joulutori on myös jouluteemalla koristeltu ja valaistettu.

Joulutorin myyntikojuissa on puolestaan myynnissä varsin jouluhenkisiä tavaroita, leivonnaisia, leluja ja vaatteita. Myyntivalikoimaa on tarjolla paljon, sillä joulutorilla on useita eri kauppiaita, jopa Saksasta asti. Tampereen joulutorilla on myyntikojujen lisäksi myös muutamia paikkoja, joista voit ostaa myös syötävää ja juotavaa, kuten glögiä, joulutorttuja ja makkaroita.

Minä vierailin sunnuntaina Tampereen joulutorilla ja tein ihan kivan reissun. Joulutori oli kiva, idyllinen nähtävyys, jossa oli myös kiinnostavaa näkemistä ja tekemistä. Joulutoria voi sanoa myös kauniiksi paikaksi. Mukaani tarttui joulutorilta myös pari saaristolaislimppua, yksi joululimppu ja muutama kalasäilyke. Ihmisiäkin Tampereen joulutorilla oli jonkin verran.

Vaikka tällaisissa joulutoreissa kuten muutenkin joulun vietossa korostuu paljon myös kaupallisuus ja rahastaminen, niin ovat tällaiset joulutorit silti mukavia paikkoja. Ja paikkoja, joissa voit jo käydä haistelemassa joulun tunnelmaa. Jos et ole siitä jo tarpeeksesi saanut.

Seuraavaksi muutama kuva Tampereen joulutorilta:

                                     









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti