tiistai 3. joulukuuta 2013

Luukku 4/24: Miksi joulu on punainen?

"Joulun pääväri on punainen. Joulu on täynnä punaista; punanuttuinen joulupukki, punanuttuisia joulutonttuja, punaisia kukkia, punaisia verhoja, punaisia vaatteita, punaisia joulupapereita, punaisia joulukynttilöitä. Miksi juuri punainen väri hallitsee jouluamme?" 

"Väreihin liittyvissä, yleisesti kulttuuriimme liittyvissä piirteissä punaista väriä pidetään lämmön ja rakkauden värinä. Mikäpä muu väri sopisikaan näin ajatellen paremmin virittämään jouluista tunnelmaa kuin punainen, silllä onhan joulu rakkauden ja keskinäisen muistamisen ja välittämisen juhlaa." 

"Osa joulun punaisuudesta tulee kirkon taholta. Joulu on uskonnollinen juhla, Jeesuksen syntymän juhla. Kirkossamme määritetään liturgiset värit, jotka kuvaavat erilaisia uskontoon liittyviä aiheita ja liittyvät tiettyihin aikoihin ja tapahtumiin. Kristinuskossa punainen on tulen, veren ja tunnustuksen väri. Se on myös Pyhän Hengen ja Kristuksen tunnustamisen väri. Juuri erityisesti jouluun liittyen se on toisen joulupäivän eli tapaninpäivän liturginen väri." 

Esimerkiksi näiden syiden vuoksi joulu on punainen. Tiedot on lainattu Tunturisusi-nimiseltä nettisivustolta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti