sunnuntai 8. joulukuuta 2013

Luukku 8/24: Joulu on valon juhlaa

Tänään on toinen adventtisunnuntai. On aika sytyttää toinen adventtikynttilä.

Tai olisi aika sytyttää, mikäli sellaisia poikamiestaloudessani olisi. Niitä ei asunnossani nyt kuitenkaan ole, mutta muita kynttilöitä minultakin kyllä löytyy.

Tykkään poltella kynttilöitä, kynttilät ovat kauniita koristeita. Kynttilät ovat joulukoristeista varmaan niitä kauniimpia. Kynttilät tuovat lisäksi myös valoa pirttiin.

Kynttilöistä ja valoista voikin varmasti muodostaa sellaisen ajatuksen, että joulu on myös valon juhlaa. Jouluna monien pirttejä koristavat lukuisat sisä- ja ulkovalot. Ja näistä osa toimii tulella, osa sähköllä. Luultavammin enemmistö valoista toimii nykyään sähköenergialla.

Joulu on valon juhlaa. Monet valokoristeet tekevät ihmisten pirteistä ja pihoista koreita.

Ja ulkovalokoristeista tietenkin kärkiluokkaan kuuluvat nämä itsetehdyt jää- ja lumilyhdyt. Ne vasta kauniita ovatkin. Luultavammin senkin vuoksi, että ne ovat nimenomaan itsevalmistettuja eivätkä tehdastuotanteisia.

Yksi joulu minullakin oli mahdollisuus valmistaa jäälyhtyjä oikein urakalla. Tästä on jo jokunen vuosi aikaa ja asuin tuolloin vielä porukoitteni nurkissa, myös kelit olivat tuona jouluna sopivat jäälyhtyjen valmistamiseen.

Tuona jouluna ja sitä edeltävänä aikana minulla oli pystyssä oikein kunnon jäälyhtytehdas. Valmistin varmaan parisen kymmentä jäälyhtyä ja muutaman jäätiilenkin maitotölkistä.

Urakoitavaa tuollaisessa ruljanssissa piisasi, ensimmäiset jäälyhdyt valmistin ihan joulukuun ensimmäisinä päivinä ja viimeiset just ennen jouluaattoa.

Mutta oli se ruljanssi sitten kaiken vaivansa arvoistakin. Jouluaattona kotitaloni ulkopiha näytti aikas komealta, kun monet jäälyhdyt koristivat pihaa. Alla on jonkinlainen kuvakin tuosta jäälyhtyjen koristamasta pihasta, mutta kyllä se paljain silmin näytti vielä upeammalta. Ainakin niin muistelisin...


  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti